Cara dapat A Bahasa Inggeris

Bahasa Melayu akalau nak mahir kena buka kamus. Oleh itu, Bahasa Inggeris kalau nak mahir kena buka kamus. Kalau tak buka macam mana nak tahu maksud. Bahasa Inggeris jadi mudah jika tahu banyak makna. Oleh itu, hafal satu perkataan sehari atau 4 perkataan sehari dan jangan tamak atau rajin nak hafal banyak-banyak.

Kemudian, kena tahu “grammar” atau tatabahasa. Memang sejak sekolah rendah tanya “is”, “was”, “were”, “past tense”, “I am”, “they were” dan sebagainya.

Lepas itu, kita mahir pula novel dengan “literature”, baca sajalah buku rujukan atau dengar apa yang cikgu cerita dalam kelas.

Karangan lebih kurang macam Bahasa Melayu. Kalau tahu banyak makna, mudah nak buat karangan. Sebab itu juga kena hafal banyak makna dan mahir tatabahasa. Jangan nak tulis ayat “bombastik” tapi tak pernah nak guna. Tulis isi, huraian dan contoh sudah cukup. Kalau tulis panjang-panjang nanti banyak salah tatabahasa. Kalau tulis terlalu pendek mungkin disebabkan tak ada isi, tak ada huraian dan contoh. Oleh itu, kena rajin buat latihan cikgu bagi. Di rumah boleh ulangkaji subjek lain yang susah.

======================================

Semua nota dan artikel dalam blog ini boleh disebarkan

secara percuma dengan syarat ada pautan balik

http://www.ketam.pja.my

======================================

13 thoughts on “Cara dapat A Bahasa Inggeris

  1. alin

    saya lemah dlm bahagian A YG a,b,c dan d tapi karangan saya ok sampai kan kawan_kawan kata yg saya ok dalam karangan tapi kurang dalam bahangian A

Leave a Reply