Cara buat jadual belajar

Tak perlu buat jadual profesional dan anda memang tak akan ikut. Dalam hidup ini, saya sudah buat berpuluh-puluh jadual tetapi tak ikut dan dapat belajar satu jadual yang berkesan kalau mahu A dalam peperiksaan. Oleh itu, saya dapat tunjukkan satu jadual yang anda mesti ikut dan jangan guna mana-mana jadual selain yang saya buat!

Saya cadangkan waktu siang anda buat kerja sekolah dan latihan. Manakala dari pukul 8 malam hingga pukul 10 malam baca buku untuk mana-mana subjek 30 minit. Jangan lupa makan malam dan sembahyang! Inilah antara yang diamalkan setiap hari oleh seorang yang dapat semua A bagi semua subjek. Saya cadangkan jangan ikut cara belajar yang lain, nanti anda akan pening. Cukup apa yang saya cadangkan.

Masa siang boleh buat apa-apa yang berkaitan dengan sekolah dan malam untuk belajar peribadi. Pagi pukul berpa pun atau lepas subuh cuba baca subjek yang memang perlu hafal seperti Sejarah dan Biologi. Kalau petang itu sebaiknya buatlah matematik. Saya rasa matematik amat mudah walaupun saya tak suka matematik. Saya dapat kuasai matematik dalam masa singkat dengan membuat soalan tahun lepas dan soalan percubaan, mungkin sebulan atau beberapa minggu sahaja sudah boleh mahir matematik. Jadi, ini merupakan bonus supaya anda dapat ulangkaji subjek lain yang lebih susah.

Macam subjek Fizik dan Kimia, saya tidak buat apa-apa pun untuk persediaan peperiksaan kerana terlampau tidak minat. Tetapi, walaupun saya sangat tidak suka matematik, saya tetap ulangkaji. Ini bermakna, walau apa pun subjek yang anda tidak suka, masih boleh dapat A jika anda mengulangkaji.

Sekali lagi saya ingatkan supaya siang buat aktiviti berkaitan sekolah sama ada sukan, kelas tambahan atau kerja sekolah. Manakala malam baca buku setengah jam bagi mana-mana subjek dari pukul 8 malam hingga 10 malam dan tidur. Awal pagi esok hafal apa yang patut dihafal. Dalam masa setengah jam saya cadangkan bagi setiap subjek 1 muka surat atau 1 helai.Kemudian buat latihan atau menulis nota atau menghafal. Walaupun peperiksaan anda makin dekat. Buat seperti yang saya suruh dan tak perlu kalut baca nak cepat habis.

Kalau anda baca buku 5 minit,tulis nota 5 minit, hafal, 5 minit, buat latihan 5 minit. Anda akan ada baki 10 minit lagi, suka hati anda hendak buat apa, tengok televisyen atau main “game”. Kalau anda tengok televisyen pun, adakah anda boleh cerita semua yang anda tonton kepada saya? Mesti anda tak ingat rancangan televisyen yang anda tonton minggu lepas? Jadi, jangan tamak nak tengok filem sampai pukul 12 tengah malam.Adakah anda boleh cerita filem yang anda lihat 1 bulan yang lepas? Menonton televisyen sekadar seronok sahaja, tak perlu tengok sampai habis. Lagipun akan ada iklan 5 minit dan menjadi 10 minit atau 15 minit. Anda boleh guna waktu itu untuk baca buku. Inilah jadual secara tidak terancang boleh digunakan.

Bagaimana dengan hari cuti 2 hari seminggu? Buat kerja sekolah samapi habis. Kemudian tengok televisyen atau apa saja. Kemudian baca buku macam hari biasa. kalau malam ini ada filem sampai pukul 12 tengah malam. Anda patut baca buku siap-siap bagi ganti pukul 8 malam hingga 10 malam dan boleh juga baca pada setiap iklan. Anda juga perlu tidur siap-siap 2 jam semasa tengah hari. Ingat anda perlu tidur 7 atau 8 jam sehari. Jangan lebih atau kurang.

Nak makan apa? Orang yang pandai pun makan nasi sama macam kita juga. Kalau suka sayur kubis jangan makan sayur yang tak suka. Makan sederhana saja. Nak makan ayam pun boleh. Bersukan? Saya hari-hari naik turun tangga banyak kali dan rasanya tak perlu senam lagi.Naik tangga masa di sekolah dan naik tangga untuk ke rumah saya di tingkat 3 sambil menggalas buku-buku di dalam beg. terpulanglah kepada anda hendak buat apa untuk bersenam. Jalan kaki pergi dan balik masjid lebih bagus.

======================================

Semua nota dan artikel dalam blog ini boleh disebarkan

secara percuma dengan syarat ada pautan balik

http://www.ketam.pja.my

======================================

130 thoughts on “Cara buat jadual belajar

  1. Aisyahumairaa

    hai..bagus juga jadual tu..tapi saya ni nak ambil spm persendirian,mcmana cara blajar yg bagus? ada cadangan tak? tQ.. ;D

    Reply
    1. admin Post author

      Itu mudah saja, ambil “jadual kelas” pelajar tingkatan 5 dan cuba ikut jadual itu. Buanglah subjek tak penting macam Sivik dan lain-lain yang tak berkaitan.

      Reply
    1. admin Post author

      Tak semestinya tak boleh. Masa makan atau minum atau lipat baju, boleh sambil2 tengok tv.
      Tapi kalau ada Astro memang kena kurangkan tengok TV sebab banyak siaran yang boleh melalaikan.

      Reply
  2. nabila

    saya suka mata pelajaran math tetapi pyh untuk sya menggigati..knapa??

    tak semua org mudah ingat, ambil masa lama sikit, tp jgn risau, akan ingat juga selepas byk buat latihan tanpa jemu walaupun sekarang tak nampak perubahan

    Reply
  3. hayrolniza

    saya slalu mengantok klau time subjek sejarah… boleh tolong tak???
    saya pon susah blajar subjek kimia,bio,addmath n physics..

    Reply
  4. paskal

    saya pelajar jarak jauh. siang uruskan ank2 dan membuat kek. bila masanya utk saya belajar. itu belum di campur lg dgn assigment.

    Reply
  5. haiqal

    tak mudah nak ikut macam cara akak tu saya pun pernah buat jadual belajar dah banyak kali-kali dah tapi tak pandai ikut-ikut dah malas nak buat jadual belajar dah……….

    kalau tak buat langsung nanti akan buang masa… kalau ikut satu daripada jadual tu pun dah kira bersyukur sangat sbb adalah sikit usaha nak ikut walaupun byk yg tak ikut…

    Reply
  6. wana

    anak saya akan mnduduki peperiksaan upsr..
    masalah dia x fokus..
    apa yg perlu sy buat

    kena ubah cara belajar supaya dia suka, kalau boleh jangan ada faktor penghalang masa u/kaji mcm TV dan makanan.. ajar secara bersantai.. cuba fikirkan apa2 yg rasanya boleh buat..

    Reply
  7. ayu

    saya pelajar uni
    saya pny pelajaran n masa belajar pn xkene
    mcm mn?

    mesti ada masa kosong, 15 minit pun masa juga…

    Reply
  8. Zai

    saya baru berumur 12 thn…
    tpie saya keliru lah dgn jadual belajar dan jadual
    harian…adakah jadual belajar dan jadual harian sama???

    jadual harian tu yg memang kita tetap akan buat mcm makan dan basuh baju, jadual belajar ni kita ubah2 subjek apa nak baca buku

    Reply
  9. aisyah

    pd akhir2 ni kputusan ujian sy sgt merosot…tahun ni pula sy kna ambil spm..sy lmah dlm mtapelajaran prinsip perakaunan dan mathematic..apa cara yang berkesan supaya sy dapat menguasai subjek tersebut?

    kalau buat latihan soalan tahun lepas dan rujuk jawapan skema itulah caranya

    Reply
  10. sakinah

    bagus sayer suker cara belajar begini , tidak terlalu fomal , kedudukan yang harmoni , menjamin masa depan , time kasih atas maklumat yang berikut ,,,

    sama2 :)

    Reply
  11. Afiqah Rozaini

    sye sekolah pda waktu ptg..
    klas slalu start awl..
    sye pgi bgun lewat..
    sye msih pning nk wt jadual belajar mcm mne
    adakah sye hrus ikut cara yg sama??
    tlgla sye..sye nk score ‘A’ dlm semua subjek..

    mesti ada jugak waktu terluang… cuba ingat balik.. kalau 15 minit pun dah kira syukur

    Reply
  12. syasya bgos

    erm…
    trime kaseh bgi penerangan pasal belajar nie..
    lgipon lps cuti bulan tige nie sye ade peperiksaan..

    sama2… semoga berjaya!

    Reply
  13. mohd syafi

    huh……..bgi saya math tuh susah la jgak………tpi….mcm mna nk ingt formula dia???

    kena buat soalan tahun lepas sebab soalan lebih kurang saja… lama2 buat mesti akan ingat punya… rujuk jawapan sekali..

    Reply
  14. Fauzi

    mcam mne nk kuat mghafal…bab nk ambl spm thon ni…

    yg penting faham… sebab kalau hafal nanti tak tahu pulak cara nak keluarkan dlm kertas soalan… apa yg penting kalau rajib buat soalan dan rujuk skema jawapan utk berlatih…

    Reply
  15. al aiman

    saya f4. jadual yg disaranakan seperti di atas sagat baik tetapi kerja sekolah saya terlampau banyak sehingga terpaksa mengganggu waktu belajar saya pada waktu malam.. mcm mane ek?

    buat kerja sekolah pun dah cukup memabntu, tak perlu risau…

    Reply
  16. nieda

    hemmmm…okey gak…boleh guna pakai…nanti bolehlah bagi idea lain plk.. hehe…thanks…you back my mind.

    Reply
  17. nieda

    cadangan yg bagus…tapi,boleh diguna untuk semua pelajaran ,bukan?anywhere,thanks… You back my mind.eemm…boleh copy tak? masuk blog? hehehe…

    ya, ikut kesesuaian subjek…. kalau nak copy mesti ada link blog ini dlm pos tu…

    Reply
  18. zaiton

    bagus cadangan belajar tu, ada tak cadangan untuk budak year 5 and 2

    tq.. boleh ubah ikut kesesuaian mereka.. biasanya jgn ada tekanan.. rasanya buat kerja sekolah sudah cukup kalau dia bersungguh2.

    Reply
  19. basirah asri

    assalamualaikum…basirah form 4..2011..basirah nak copy dan basirah nak cuba ikut jadual di atas..doakan yaa….^_^…terima kasih..

    wsalam… insyaALlah boleh… :)

    Reply
  20. riviera tracy

    bgaimna pula dngan plajar tngkatan 3 sperti sya ??? tlng cdangkn jadual bljar yg bksan untk plajar tngkatan 3 sperti sya ……….

    Reply
  21. mira senget

    saya tak sukew math n ad.math r..sbjek laen pun sy suke tp sy ade 1 mslh..sy xtaw nk buwat ape nnti…klaw masuk u pn..klawlar..kne ikt bdang yg parent plih ugak…dalar pmalaz tp hrpan kuarge…nk wt cmne eak?bhgi mase j xcukup sbb nk blaja ni byk godaan…lg2 tv n intrnet ny

    biasalah, itulah cabaran… ikut sahaja arus… rezeki kita ada di mana2… tak semstinya kita suka bidang tu kita akan kerja bidang tu juga, sejarah banyak membuktikan ramai yang berjaya bukan sebab bidang yang dia ceburi tetapi dalam bidang yang dia sendiri tak sangka

    Reply
  22. santha

    hurm~saya nih form4 n 5 x da skull~n skrng sya ambil calon p’sendrian SPM~tnpa tuition ~sya rasa x ckup masa tuk buat psedian spm..kdang sya pksa dri nih x tdo hnya tuk blajar..ble x bgy sya tips2 tuk atasi masalah sya nih?

    Reply
  23. tasha

    sya mnt subjek maths..tp napa sya x bleh kuasai nya?? n subjek sains plak kekadang bla dh fhm..tiba2x bla nk ulg kji blek..mst jdx fhm smula?? napa erk???

    Reply
  24. hidayah nasri

    bagus laa cara dia belajar ni . saya suka dan tidak memening kan kepala saya . saya akan cuba . :)

    Reply
  25. myra

    hay,saya myra,,saya niew pelajar tingkatan 3,,saya dh cuba tetapkan masa untuk belajar tapi bila sampai masa tu,saya rasa malas dan penat,sebabnya balik dari sekolah pukul 3.oo lepas tu,kena kemas rumah sebab kami sekelurga sibuk,mak dan ayah pulang dekat petang jadi saya lah yang kena kemas..kerja sekolah terlalu banyak diber oleh cikgu,jadi kadang2 saya rasa tension sangat,,apa yg patut saya buat…

    Reply
  26. Aisyah nur madhiah

    hei..mcm bgs ja jadual ne!,tpi lao spm sda nk dkt cem mna? bole ka ikt jadual ne? sempat ka?

    Reply
  27. aliaspm2011

    sy ni jnis kalau bace buku 10 mnt lepas tu mulalah berkhayal….satu lagi sy ni x brape suka subjek kimia…..addmath alhamdulillah dah mula semangat buat latihan…bio pun ok dah skrang…sy nak tekan subjek kimia dgn fizik je….mcm mane nak biar semangat skit buat latihan….kalu ade jadual blajar pun bukan sy ikut

    Reply
  28. imim

    salam. cara study ney cam menarik jea.. ada x sebarg cadgn untuk menjadi seorg pelajar yg pandai dlm subjek Fizik?? sye xd msalh dlm sbjek mth or bio sb mmg favorite sye..tp fizik..hhuuhh.. xtaw nuk ckp.. sye student matrik.. so arapn leyh dptkn pndngn cb xlame lg nuk final exam.. tq:))

    Reply
  29. wawa mahmod

    sy suke wat keje lambat2… sy benci keje skolah… dah la cikgu suke kasi krgn bertimbun-timbun.. ening sy.. tu bru keje sk.. ni psl kwn lak.. kwn sy ni, suke kwn bdak dgn bdak yg pandai2.. ime u.. sy periksa ranking 1,2,3 je.. bila die dp nombor 1 sy dpt nombor 3, die dh mule benci sy… sy tension.. dh la die ddk sblh sy… eee… gram nye…

    Reply
  30. priyatarisni

    sangat bagus saya nak buat begini lah sangat terima kasih kepada kamu kerana ajar saya bagaimanakah buat jadual pelajara

    Reply
  31. Naim Nazri

    saya form 2, tahun depan saya PmR , adakah saya perlu ulangkaji mulai sekarang and tentang jadual belajar= saya keliru nak start ulangkaji ape? boleh tolong tak?jadual di atas tu bagus , tapi keliru sikit sbb ada ganguan dgn tv, internet , fb dan sebagainya. bagaimana saya nak atasi perkara ini.

    Reply
  32. Nurul Fazreen

    arghh,,,saya selalu buat ulangkaji,latihan,,,tapi x masuk dalam kepala,,malah makin pening,,,tolongla saya…saya nak dapat A…..dalam math..dan lain2…tolong,,,,

    Reply
  33. sarah

    saya skrng nie form 2.. saya nie memag suke sngat tengok tv.. saya memg nk buat jadual belajr tetapi saya x pndai nk bahgikn masa belajr dan tengok tv. so, mcm mane ek?

    Reply
  34. anis

    terima ksih utk tips awk tu.. i like it.. sya mmg setuju kalau awk ckp yg tak semua subjek mudah utk dipelajari dan difahami kalau kta tak usha..
    thnx ye..
    about 34 days left..
    nak dok spm dh..

    Reply
  35. Noor

    hai..saya pun nak ambik SPM persendrian tapi study4 tak jua dpat msuk ada cra lain ker yg patut di buat…saya dah cuba tpi sbliknya….

    Reply
  36. ronald

    hai saya pula tidak pandai bi dan bm dan juga sc .saya mau minta ajar basah yang ada di atas bi dan bm dan juga sc kalau bolah saya mau dapat .A.tapi saya tidak pandai ….bolah tolong ka ya.

    Reply
  37. qaseh

    assalamualaikum..tahun depan saya akan menduduki peperiksaan spm..saya cuma nak tanya bagaimana saya dapat skor A dalam semua mata pelajaran dalam masa yang singkat??

    Reply
  38. fara_izie

    baguz gak tue tips jdual kannn..sye nak copy/paste boleh ker?..hehe ..sye nak bgi cdgan..thun dpan sye form 2..tlong bgi bnyak ckit tips 2k blajar…terutama maths,science,n sejarah…oke , tq ..

    Reply
  39. Wahi

    Assalamualaikum.. saya ade masalah utk ulangkaji.. sek0lah tamat pukul 2.40 ptg, saya sampai rumah dlm pukul 3 ptg.. pas 2 nk bersihkn diri, mkn dan sbgnya.. biasanya saya tidur krn trlalu penat.. mlm pula saya buat homework.. boleh jadi dlm 1 hari, semua subjek yg blaja ade homework.. msalah saya sekarang waktu bila pula saya nk ulngkaji?..

    Reply
  40. JENY

    HYE…MSE SBLUM CUTY SNTASE BRSMANGAT NK STUDY..TP BLE DA CUTY HILANG SEMUA…BOLE BGTAW X CRE PE SYE NK GNE….SYA NK STUDY….

    Reply
  41. MOHD ARWAN

    setiap saya mahu belajar…..
    mesti banyak gangguan dan sampai tak dapat belajar….
    macam mana tangani masalah ini…..
    harap seseorang boleh membantu saya…
    sebab tahun ni saya spm….
    risau lh….

    Reply
  42. firdaus

    tahun nie saya pmr tapi jauh lagi macam mana saya nak stady lebih awal.saya selalu lalai tegok tv sampai lpa nk stady. bleh terang kan macam mner saya nk nk atasi masalah nie.boleh kongsi kan bersama

    Reply
  43. Farahin Jame

    Assalamualaikum ,
    sya ingin meminta bantuan mcm mna yerr sya nak bahagikan masa belajar secara sistematik sebb sya nie bukanlah jenis pelajar yg sering menghadap buku . . .
    Tahun nie sya SPM ,tolong bantu sya yerr =)

    Reply
  44. syarina

    saya berminat dengan,jadual yang anda cadangkan kan ini.insyaAllah mudah mudahan saya akan buat jadual seperti ini.terima kasih :)

    Reply
  45. syarina

    salam,hye saya tidak minat Math.saya tidak tahu kenapa? saya rasa math ni susah bagi saya.and susah nak faham,tetapi kawan2 saya ad yg terer math.saya tidak tahu macam mana diorang se’terer itu.:D tapi math kalau ada yg senang.memang saya suka.:)) ada cara x?? macam mana nak belajar math secara mudah.terima kasih..:)

    Reply
  46. syahirah

    salam ..saya ni ingat balik masa cikgu ajar mth kat sekolah tapi masa tusyen kelam kabut jadinya blh x bagi tahu mcm mana nak ingat untuk semasa cikgu ajar

    Reply
  47. rieta ieta

    bntu la sy dlm mnduduki peperiksaan dlm msa 3mggu akn dtg..dpt kh sy skor A dlm semua subjek yg sy akn duduki???

    Reply
  48. syahirah

    saya kadang2 bilaguru ajar mth saya senang ingat tapi bila exam je asyik gagal je blh x bagitahu mcm mana nak luluskan mth tu…………..

    Reply
  49. nur arina

    saya tingkatan 1.masuk sekolah baru.Tapi saya X faham cara guru baru mengajar.macam mana ni tolanglah saya!!!:(

    Reply
  50. Mariam

    Well hello, my name is Mariam. I have a problem. SPM lagi 5 bulan je lagi. But im not ready yet for a few subject such as chemistry, physic, biology and also sejarah. And saya ada sekolah waktu pagi, then kelas tambahan, malam pulak tuition. Hm kalau tak keberatan, boleh tak someone bagi tips, cara, or aturkan jadual utk saya? Kalau ada thank you sooooo much. Assalamualaikum (:

    Reply
  51. farah omar

    3 bulan dah saye bazir kan , tgl 8 bulan nak spm , sempat lagi ke nak cover topic form 4 dan form 5 ?

    Reply
  52. nina

    Hey? Tahun ni sy akn menduduki exam PMR, skg da bulan 6 tapi sy mcm blom ada persediaan lagi, mcm mne nak bagi sy MOOD utk study. Baru2 ni sy da ambil result exam pertengahan tahun, sy gagal sains dan math, so sy nak tanya awk mcm mna nak menguasai dua subjek yg sy lemah ni? Sy risau sy akn gagal dlm PMR, boleh tak awk bagi sy petua belajar yg berkesan asalkan tak bangun awl, sy ni mmg malas bangun awal. hehehe :) please yek?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>