Cara buat kerja sekolah

Duduk di rumah bukan buat apa pun. Sibuk apa entahla. Bukannya rugi atau jadi miskin bile buat kerja sekolah. Yang akan dapat mungkin lenguh tangan dan bosan. Tapi lepas SPM tak tau nak buat apa lagi bosan. Lepas SPM fikir nak cari kerja, berapa ringgitlah dapat. Bukannya kaya pun. Setakat nak kumpul beli “game” atau “handphone” baik tak payah. Buat apa “handphone” mahal-mahal kalau kredit langsung tak ada atau ada 3 ringgit. Saya guna “handphone” Nokia 2100 dan I-Mobile 318 pun ada kredit RM400.

Tak perlu layan handphone sebab tak pernah kaya pun. Orang yang buat “bisnes” saja jawab panggilan telefon dapat duit. Budak-budak sekolah semakin banyak SMS, semakin buang duit walaupun 1 sen.

Dengar lagu pun masalah kalau banyak sangat sampai tak buat kerja sekolah. Kalau kata nak dengar sekejap sambil dengar lagu, akhir sekali mesti berhenti buat kerja sekolah dan layan lagu yang digemari. Kalau matematik mungkin taka da masalah, tapi kalau soalan matematik tu susah akan jadi serabut kepala dengar lagu. Kalau tulis karangan dengar lagu, memang akan tulis lirik lagu punya. Macamlah dia boleh masuk jangan lupa lirik dan dapat beribu-ribu. Kalau dapa beribu-ribu pun hanya untuk sekali saja. Lain kali tak dapat dah, nak makan apa?

Buatlah kerja sekolah! Paksa cikgu bincang jawapan dan bagi jawpan lengkap. Paksa cikgu ulang jawapan kalau tak dapat salin. Orang yang pandai pun tak dapat salin jawapan cikgu sebab cikgu biasanaya nak cepat habis mengajar tapi apa pun kita tak dapat sebab tak sempat salin. Yang cikgu tau marah kita sebab lambat salin, sebenarnya orang pandai sekali pun tak sempat salin.

======================================

Semua nota dan artikel dalam blog ini boleh disebarkan

secara percuma dengan syarat ada pautan balik

http://www.ketam.pja.my

======================================

9 thoughts on “Cara buat kerja sekolah

  1. azid

    haha..saya ske dengar lagu smbil blajo,,ag2 tme nk exm nih,,tp tp,,mmg x msok otak,,cmne lah ek,,,lagi2 lw nk dgo lagu baby, one time, favourite girl, justin bieber,,bes gak la,,

    boleh tersilap tulis lirik lagu masa buat karangan nanti… haha.. kalau ketagih memang payah.. cuba pelan2 kurang dengar lagu masa belajar…
    siapa yg kata masuk otak masa dengar lagu memang dia otak bergeliga.. susah nak bagi tumpuan terutama lagu yang kita suka..

    Reply
  2. haini najwa

    sy suke lambat2kan keje.. sy rase mls sgt nk wat keje… dh la keje byk… cikgu kasi tempoh 3 hari jer.. pastu… sjk mak sy bli broadband… sy asyik main game jer… sy suke wat keje lambat2.. kalo cikgu kasi tempoh seminggu pon.. sy mesti akn wat ari yg terakhir… hahaha… agk2… camne nk ilang kan tabiat tu??? sy dh test byk kali utk ilang kan tabiat tu.. tp x berjy.. ad sesape yg leh tlg x???

    Reply
  3. suzie

    mmg mint nak belajar 2 ade .. tapi cikgu yang mengajar 2 membuat malas nak belajar … smpi tertidur-tidur kat kelas … cikgunye pulak x reti nak wat lawak ke sikit2 … nie serius je .. dah lah muke 2 serius… keputusan teruk kite gak yang kne marah ..

    Reply
  4. suzie

    minat nak blajar nye ade tapi cikgu yang mengajar nye x menarik minat nak belajar … dah lah 2 buat lah lawk siket supaye saye nie x tertidur … muke 2 dah la serious je memanjang .. ank murid membuta x dikejutnye(kdg2 ade la …..)keputusan truk .. kite yg kene …

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *